loading...
سبک زندگی بسیجی
محمد رضا زائری امیرانی بازدید : 11 پنجشنبه 02 آذر 1391 نظرات (0)

 

سبك زندگی  :  طرح دوباره یك دغدغه دیرین

فارغ از این‌كه اصطلاح «سبك زندگی» در فرهنگ واژگان آیت‌الله خامنه‌ای تازگی دارد یا نه، آن‌چه كه در كشور ما از آن به عنوان سبك زندگی یاد می‌كنند، از همان آغاز رهبری ایشان یا حتی قبل‌تر از آن دغدغه‌ی ایشان بوده است: «بنده زمان رياست‌جمهورى در شوراى عالى انقلاب فرهنگى قضيه‌ى طرح لباس ملى را مطرح كردم و گفتم بياييد يك لباس ملى درست كنيم [...] عرب‌ها لباس ملى خودشان را دارند، هندى‌ها لباس ملى خودشان را دارند، اندونزى‌يايى‌ها لباس ملى خودشان را دارند [...] من و شما كه ايرانى هستيم، لباسمان چيست؟بيانات در ديدار جمعی از جوانان استان همدان، ۱۳۸۳/۴/۱۷

این‌گونه دغدغه‌ها نسبت به «روش‌ زندگی» در اوایل رهبری آیت‌الله خامنه‌ای بیشتر از پیش نمایان گشت. نگاهی گذرا به نام‌گذاری سال‌هادر دهه‌ی هفتاد شمسی نشان می‌دهد كه ارتقای فرهنگ عمومی در كشور برای ایشان اهمیتی فوق‌العاده داشته است. انتخاب‌‌ نام‌هایی همچون «وجدان كاری، انضباط اجتماعى»، «انضباط اقتصادى و مالی» و «صرفه‌جویی» ناظر بر آسیب‌شناسی جامعه‌ی آن روز ایران بود؛ آسیب‌هایی همچون زياده‌روى و نابودكردن اموال عمومى و اموال شخصى و نیز ريخت و پاش و اسراف. در این میان نام‌هایی مانند «حركت به سوى اصلاح الگوى مصرف» و «همت مضاعف و كار مضاعف» برای نسل‌های جوان‌تر جامعه‌ی ایرانی آشناتر است. البته انتخاب نام سال، تنها زمینه‌ی طرح این بحث برای رهبری نبود، بلكه ایشان در سخنرانی‌های مختلفی در این سال‌ها به مسائلی مثل آپارتمان‌نشینی، معماری، اصلاح موی سر، شیوه‌ی راه‌رفتن، كتاب‌خوانی، الگوى مصرف وسايل زندگى، مُد و ... نیز پرداخته‌اند.

ساموئل هانتینگتون در كتاب «چالش‌های هویت در آمریكا» موفقیت نظام سیاسی آمریكا را در هویت‌سازی علی‌رغم حضور افراد متعدد خارجی با رسوم، اعتقادات و فرهنگ‌های متفاوت و بعضاً متضاد، آمریكایی كردن(Americanization) آنها می‌داند.


چرا سبك زندگی؟
در شرایط حساس كنونی منطقه و جهان و علیرغم همه‌ی تهدیدها و تحریم‌های تحمیلی علیه ملت ایران و شرایط اقتصادی و ... چرا رهبر انقلاب این موضوع مهم را متن تمدن‌سازی نوین اسلامی می‌دانند؟ چرا ایشان دغدغه‌ی سبك زندگیرا با این كیفیت بیان می‌كنند؟ برای یافتن پاسخ لازم است كه دو وجه این سخنان را بررسی كنیم:

۱. وجه ایجابی:سال گذشته و در جمع دانشجویان كرمانشاهی بود كه رهبر انقلاب هدف اصلی و میانه‌ی انقلاب اسلامی ایران را «تشكیل جامعه‌ی اسلامی با همه‌ی خصوصیات و شاخص‌هایش» عنوان كردند؛ جامعه‌ای كه قرار است الگویش را سرِ دست بگیرد و در این آشفته‌‌بازار بین‌المللی و منطقه‌ای به همگان نشان دهد.

به نظر می‌رسد كه در عمر بیش از سی سال انقلاب اسلامی ایران و با وجود همه‌ی سختی‌ها و فشارها، ایران اسلامی توانسته است ساختار و چهارچوب خوبی را برای پیشرفت خود بسازد. در زمینه‌ی سیاسی ما اكنون به ثبات و اقتدار سیاسی در داخل و اعتبار اثرگذار در عرصه‌ی بین‌الملل رسیده‌ایم. پروژه‌ی «مهار ایران» كه با وقوع بیداری اسلامی رنگ و بوی جدیدی یافته، حاكی از این امر دارد. در عرصه‌ی علم به استناد پایگاه استنادی اسكوپوس در سال ۲۰۱۲ میلادی، حائز رتبه‌ی نخست در منطقه و شانزدهم در دنیا هستیم. همچنین با توجه به ظرفیت‌های طبیعی، زیربنایی و انسانی‌ كشورمان، ابزار مناسبی را با توجه به ساخت و اسكلت محكم نظام در اختیار داریم. حال نوبت به طراحی و ساخت بنای مورد نظر است، اما چه بنایی و با چه معماری باید برای این اسكلت طراحی نمود؟ «آن چيزهایى است كه متن زندگى ما را تشكيل می‌دهد؛ كه همان سبك زندگى است

اگر ما سبك زندگی را تنها بحثی ذیل فرهنگ ندانیم و نقش آن را در تمدن‌سازی فهم كنیم، با توجه به ظرفیت‌های فوق به موقعیتی رسیده‌ایم كه باید برای طراحی بنای تمدن خود برنامه‌ریزی كنیم. حال كه باید راه نوینی را برای خود و همگان باز كنیم، آیا می‌توانیم از چگونه زندگی‌كردن مردم بگذریم و تنها به انتقال گفتمان‌ها و آرمان‌های خود بسنده كنیم؟ مردم برای معیشت و معاش خود نیز نیاز به الگو دارند.

۲. وجه سلبی:
۲.۱ساموئل هانتینگتون در كتاب «چالش‌های هویت در آمریكا» موفقیت نظام سیاسی آمریكا را در هویت‌سازی علی‌رغم حضور افراد متعدد خارجی با رسوم، اعتقادات و فرهنگ‌های متفاوت و بعضاً متضاد با تمامی جهان خاكی و در یك كلمه «آمریكایی كردن» (Americanization) آنها می‌داند. به این معنا كه ما با دین شما، مذهب شما، رنگ پوست و موی شما كاری نداریم؛ فقط آمریكایی زندگی كنید، حتی اگر مسلمان هستید. هانتینگتون معتقد است كه تداوم جامعه‌ی آمریكا در پرتو فرآیند آمریكایی‌كردن ممكن می‌شود؛ با این استراتژی كه در مدل مركز-پیرامون یا شمال-جنوب و برای افزایش حداكثری عمق استراتژیك آمریكا باید وارد زندگی پیرامونی‌ها و جنوبی‌ها نیز بشود.

سبك زندگی آن‌قدر به روبنا و ظواهر زندگی انسان‌ها می‌پردازد كه اغلب ما معتقد نیستیم یا حتی فراموش می‌كنیم كه دارای لایه‌های عمیق‌تر تئوریك نیز هست. غفلت از مبانی، خود را در استفاده از روش‌هایی نشان می‌دهد كه یا سكولاریسم پنهان است یا تقلید.


تفكیك سبك زندگی از اعتقادات و دین -به عبارتی سكولاریزه كردن سبك زندگی- مهم‌ترین دستاورد نظام سلطه بوده كه مرزهای آن به جامعه‌ی آمریكایی محدود نمی‌شود. با این منطق بوده كه «فرهنگ مهاجم» غرب خود را تبدیل به «فرهنگ غالب» كرده است. وقتی انسان‌های بسیاری در خارج از مرزهای آمریكا، آمریكایی زندگی می‌كنند، ایالات متحده می‌تواند به عنوان عمق استراتژیك خود روی آن‌ها حساب كند. موفقیتی كه آمریكایی‌ها نتوانستند با قدرت نظامی و سیاسی خود به آن دست یابند، با آمریكایی كردن زندگی بسیاری از مردمان جهان برایشان فراهم آمده است. جوزف نای، نظریه‌پرداز «قدرت نرم» معتقد است كه آمریكا در دیپلماسی عمومی خود با دو بازوی رسانه‌ای و آموزشی، رؤیاها و انتخاب‌های جهانیان را می‌سازد.

بنابراین چه ما به دنبال تمدن‌سازی باشیم و چه نباشیم، حداقل برای حفظ هویت خود باید روش زندگی متناسب با اعتقاداتمان را ارائه دهیم وگرنه آمریكایی‌شدن دیر یا زود سرنوشت ما هم خواهد بود.

۲.۲نگاه آسیب‌شناسانه به وضعیت فرهنگی و به‌خصوص سبك زندگی كنونی ایرانیان، ما را وامی‌دارد تا مشكلات فرهنگی خود را تنها ناشی از تهاجم فرهنگی نظام سلطه نبینیم. مشكلات جامعه را باید به‌درستی شناسایی كرد و مجرای اصلاح آن را نیز روشن نمود. بسیاری از ما این نكته را در نقد وضع موجود لحاظ نمی‌كنیم و كاستی‌ها و آسیب‌های خود را در حوزه‌ی رفتارها و هنجارهای فرهنگی، به مسائل سیاسی یا اقتصادی و بین‌المللی «فرافكنی» می‌كنیم.

شاید سبك زندگی آن‌قدر به روبنا و ظواهر زندگی انسان‌ها می‌پردازد كه اغلب ما معتقد نیستیم یا حتی فراموش می‌كنیم كه دارای لایه‌های عمیق‌تر تئوریك نیز هست. غفلت از مبانی، خود را در استفاده از روش‌هایی نشان می‌دهد كه یا سكولاریسم پنهان است یا تقلید. علت هر دو این‌ها هم سطحی‌نگری است. گروه اول بر این خیال می‌زیند كه اسلام را در عصر جدید، نونوار می‌كنند و گروه دوم ناخواسته دین را قربانی سبك زندگی غربی می‌كنند.

رهبر انقلاب اسلامی در سخنان اخیر خود اولاً بستر و ضرورت و جایگاه بحث سبك زندگی را در جمهوری اسلامی مشخص كردند. ثانیاً برای نشان دادن نقشه‌ی راه این مسئله، به چند ملاحظه‌ی مهم اشاره نمودند. ایشان تفسیری توحیدی از زندگی و سبك زندگی بر مبنای خدامحوری را متفاوت از سبك زندگی انسان‌مدارانه‌ی غربی دانستند.

ملاحظه‌ی دوم اما به عرصه‌ی عمل برمی‌گردد؛ آن‌جا كه اغلب گمان می‌كنند همه‌چیز باید بالا به پایین و دستوری باشد. در حالی كه جنس فرهنگ و فرهنگ‌سازی به‌خصوص در جامعه‌ی ایرانی كه از ظرفیت‌های شبكه‌سازی اجتماعی نظیر مساجد و حسینیه‌ها و ... برخوردار است، باید از پایین به بالا باشد. جای تأسف دارد كه در بعضی مواقع كه رهبری انقلاب مطالبه‌ای نرم‌افزاری را بیان می‌كنند، ابتدا آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌ها و نهادها برای آن تعیین می‌شود و نهایتاً هم اصل موضوع به حاشیه می‌رود. اگر سپردن اقتصاد به دست مردم هنوز با موانعی مواجه است، اما می‌توان سبك زندگی را با كمك مردم و به دست ایشان ایجاد كرد و رواج داد و ثمرات آن را دید.

 

محمد رضا زائری امیرانی بازدید : 13 پنجشنبه 02 آذر 1391 نظرات (0)
«بسيج» سبكي از زندگي، براي حل مشكلات پيش رو
يادداشت/

     اگر نگاه و عملكرد مجموعه مديران كشور اعم از نمايندگان مجلس، دولت و قوه قضائيه در اين راستا قرار مي گرفت آيا اين همه هزينه و وقت براي رفع مشكلات صرف مي شد؟

 

به گزارش آران مغان، اين روزها كه موضوع «سبك زندگي» به ابتكار حضرت امام خامنه اي وارد ادبيات واژگاني نخبگان، عوام و رسانه هاي كشور شده نظرات مختلفي مطرح شده است كه هركدام از آن ها مي بايست مورد بحث و واكاوي قرار گيرد.

با ملاحظه اين موضوع كه وزن كشي بين تفكر حق و باطل در طول تاريخ جريان داشته و دارد بايد گفت، در اين كه صاحبان زرو زور با همه ساز و برگ خود به دنبال يك دست كردن جامعه جهاني بر اساس مدل مبتني بر جهان بيني مادي گرايانه هستند شكي نيست. اما آنچه مهم است رسيدن به راهكارهاي عملي در جهت حفظ ارزش هاي الهي و در يك كلمه غلبه جريان حق بر باطل است.

چيزي كه در ايران - با هزاران سال قدمت فرهنگي و تاريخي – و متمسك به تفكر توحيدي آن هم از نوع ناب شيعي به منصه ظهور رسيده و امروز پايه هاي تفكر ليبرالي و اومانيستي را به لرزه درآورده و باعث چالش قدرت هاي سلطه طلب شده ترويج تفكر انساني و اخلاقي مبتني بر توحيد است.

نوع نگاهي كه با بهره گيري از شاخصه هاي مختلف و ارزشهاي متعالي همچون عدالت خواهي، استكبارستيزي، مبارزه با ظلم، تلاش براي رفع تبعيض، مومن و موحد بودن توانسته است گفتمان مورد اقبال امروز دنيا باشد. دليل اين اقبال نيز يافتن همان گمشده اي است كه انسان قرن هاست به دنبال آن بوده و زمينه هاي ظهور و حضور آن در حد اعلا را مي طلبد.

هدف از آنچه در اين سطور به نگارش درمي آيد بررسي اجمالي نوع بينش و منش و اخلاق و رفتاري است كه در اصطلاح امروزي "تفكر بسيجي" مي خوانندش. البته تفكري مافوق يك سيستم و يك مجموعه موجود در كشور به نام سازمان بسيج مستضعفين، بلكه روح حاكم بر اين تشكيلات و افرادي كه فارغ از وابستگي تشكيلاتي و سازماني با اين نگاه و ايدوئولوژي منطبق هستند. "بسيج" به عنوان مدلي از زندگي كه خود را در كسب و كار، تحصيل، تهذيب، تنظيم روابط اجتماعي، مديريت، حكومت و ديگر ابعاد زندگي انسان نشان مي دهد تفكري است كه تاكنون توانسته موجوديت خود را به عنوان يك حركت جهشي، پيش برنده و تعالي بخش نشان دهد.

هرگاه كشور دچار سخت ترين مسايل و بحران هاي سياسي مي شود و با تمسك به اين روحيه و اين نگاه به سلامت از وضعيت به وجود آمده رد مي شود؛ زماني كه جنگ را همين نوع نگاه مديريت، اداره و به سرانجام مي رساند؛ وقتي اين گفتمان در شرايط سازندگي، عمران و آبادي كارنامه اي درخشان از خود به جاي مي گذارد؛ هنگامي كه با همين الگو و سبك در پرورش نمونه هاي انساني، عالي ترين آثار را از خود به جاي مي گذارد؛ در شرايطي كه تاسي و تمسك به همين راه و سلوك به اذعان گرفتاران در حلقه هاي بسته استكبار در اقصا نقاط عالم تنها عامل پيروزي و غلبه آنها شناخته مي شود؛ همه و همه اينها مويد اين مطلب است كه بهترين و برترين سبك و سياق مقابله با مشكلات جديد پيش رو بهره گيري از تفكر ناب بسيج است. رهبر معظم انقلاب در آخرين اظهار نظر در اين خصوص در جمع بسيجيان استان خراسان شمالي صراحتاً فرمودند: «هرجا حضور بسيج و حركت بسيجي در هر ميداني احساس شده است، ما پيشرفت داشته ايم؛ اين يك تجربه ي مهمي است.»

دانشجو و طلبه و دانش آموز، كارمند و كارگر و كشاورز، مهندس و پزشك و ساير اقشار جامعه به علاوه همه اجزاي حاكميت اگر با ايمان به اين تفكر آزمون پس داده، تلاش خود را در جهت منطبق شدن با آن معطوف كنند، بسياري از مشكلات حل خواهد شد. ملتي كه با داشتن دانشمندان شهيدي مثل شهرياري، طهراني مقدم، احمدي روشن و صدها نخبه علمي فعال اين كشور هر روز با سرعت و شتاب بيشتري به سمت قله هاي پيشرفت صعود مي كند مگر مي شود در حل مشكلات جاري خود مستاصل بماند؟

اگر نگاه و عملكرد مجموعه مديران كشور اعم از نمايندگان مجلس، دولت و قوه قضائيه در اين راستا قرار مي گرفت آيا اين همه هزينه و وقت براي رفع مشكلات صرف مي شد؟ وقتي از خودگذشتگي، كار را براي خدا انجام دادن، به فكر منافع حزب و گروه و شخصي نبودن، خدمت خالصانه و بي ريا به خلق، وابسته به زخارف دنيوي نشدن، خداترسي و تسليم محض او بودن جاي خود را به شاخصه هاي ديگر بدهد طبيعي است كه يقه گيري و مچ گيري و جنجال هاي سياسي درست كردن فضاي حاكم جامعه خواهد شد!

در اين شرايط سخت اقتصادي و معيشتي مردم، هنوز پيدا مي شوند كساني كه بدون هيچگونه هوچي گري و جنجال و با پايبندي به همان تفكر بسيجي به فكر انجام تكليف و وظيفه خود هستند. كاسب عيال وار كوچه پس كوچه هاي شهر كه به جاي انبار كردن اجناس مغازه اش با رعايت انصاف فعاليت مي كند، نمونه ساده و خوبي براي اين مفهوم است.

خط و نشان كشيدن دولت براي مجلس و تهديد نمايندگان به استيضاح و اعمال فشار متقابل و نوشتن نامه هاي كذا و كذاي روساي قوا به هم در شرايط بدر و خيبر منطقي نيست. اگر فرض كنيم كه با فشارهاي وارده و اصرار برخي مرعوبين به رهبر انقلاب براي پذيرفتن شرايط شعب ابيطالب اين اتفاق افتاده بود و معظم له اين فضا را براي كشور متصور شده بودند، خودخواهي و خودبيني قابل هضم بود. اما زماني كه شرايط به نفع ما و جبهه خودي در حال رقم خوردن است، با چه توجيهي مي توان به جان هم افتادن و همديگر را هدف قراردادن را پذيرفت؟

بي ربط نيست كه رهبر انقلاب با هشدار به مسئولين نظام، تخطي از مساله مهم وحدت را خيانت و مسببانش را خائن خطاب كردند. بايد از مردم زلزله زده آذربايجان و سيل زدگان شمال كشور پرسيد كه آيا جز خدمات ارائه شده توسط هر كسي – اعم از بسيج و سپاه و هلال احمر و دولت و ...- به درد شما خورده است يا نه؟ مي شود صادقانه و مخلصانه براي رفع مشكلات مردمي كه با همه وجود براي اين نظام هزينه داده و مي دهند كار كرد و ملبّث به ريا و خودنمايي نشد. مي شود 2800 پروژه عمراني در سراسر كشور افتتاح شود ولي هياهو و جنجال سياسي و انتخاباتي نكرد. امكانش وجود دارد كه بي سر و صدا خدمت كرد و اجر آن را از خدا طلب نمود. اوج اين تفكر را مي بايست در رفتار معمار انقلاب امام(ره) مشاهد كرد كه فرموده بود: اگر همه اين هايي كه در جماران درود بر خميني مي گويند، شعارشان مرگ بر خميني بشود ذره اي خلل در اراده و نيت من به وجود نخواهد آمد!

انتهاي پيام/

تعداد صفحات : 3

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 5
  • کل نظرات : 1
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 2
  • آی پی دیروز : 20
  • بازدید امروز : 4
  • باردید دیروز : 6
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 10
  • بازدید ماه : 10
  • بازدید سال : 18
  • بازدید کلی : 648